Vzpínajúci sa kôň loga Ferrari – naozaj prináša šťastie?

Slávne logá
Vzpínajúci sa kôň loga Ferrari – naozaj prináša šťastie?

Logo Ferrari a jeho vzpínajúci sa čierny žrebec – jedno z najviac rozpoznateľných a uznávaných log na celom svete. Symbolizuje luxus, vysoký výkon a rýchlosť Ferrari automobilov. Predstavuje akýsi kultový symbol pre taliansku pretekársku kultúru. Rovnako ako je pútavé logo, je pútavý aj príbeh jeho vzniku.

SF - Scuderia Ferrari...

Slávne logo značky Ferrari symbolizuje čierny vzpínajúci sa kôň, na veľmi jasnom žltom pozadí. Jedna z alternatív loga obsahuje aj písmená „SF“ - Scuderia Ferrari. Scuderia po taliansky znamená stajňa a písmeno „F“ je iniciálou priezviska zakladateľa tejto spoločnosti - Enza Ferrariho. Font použitý v iniciálach je elegantný, asociuje k histórii a zároveň s ľahkosťou zdôrazňuje a vyzdvihuje samotný piktogram značky Ferrari - koňa. Logo v jeho hornej časti obsahuje tri farby - zelenú, bielu a červenú, ktoré sú symbolom talianskych národných farieb. Logo v tvare štítu časom získalo aj obdĺžnikovitý tvar, do ktorého pribudol názov Ferrari, písaný fontom Ferro Rosso. Aj logo Ferrari prešlo svojim vývojom – zmeny však boli minimálne.

Emblém Ferarri logo. Logo Ferrari.

Slávny pilot s logom koňa

Prvýkrát sa legendárny čierny kôň objavil na trupe bojového lietadla, ktoré patrilo Francescovi Baraccovi. Okrem toho, že bol Baracco slávny taliansky gróf pochádzajúci so zámožnej a bohatej rodiny, bol aj legendárnym profesionálnym pilotom, ktorý bojoval za svoju vlasť počas 1. svetovej vojny. Francesco Baracca zomrel zostrelením 19. júna v roku 1918. Taliansky pilot mal na svojom konte 34 víťazstiev a stal sa národným hrdinom. Krídla jeho lietadiel – dvojplošníkov počas bojov zdobil vzpínajúci sa čierny kôň...

Legendáry čierny kôň na trupe lietadla Francesca Baracca.
Legendáry čierny kôň na trupe lietadla Francesca Baracca.

Ako sa dostal kôň k Ferrari?

Enzo Ferrari sa v roku 1923 stretol s otcom (Enricom) a mamou (Paulínou) slávneho letca Francesca Baracca. Grófska rodina hrdinského pilota navrhla Enzovi Ferrarimu, aby symbol žrebca dal na svoje autá. Že mu určite prinesie šťastie a úspech... A stalo sa - k čiernemu žrebcovi v logu pribudlo žlté pozadie, symbolizujúce farbu Ferrariho rodného mesta, Modeny. Logo sa najskôr predstavilo v roku 1932 na závodných autách značky Alfa Romeo. Znak mal priniesť v pretekoch autám sľúbené šťastie.

Typická farba fásady budov rodného mesta Enza Ferrariho.
Typická farba fásady budov rodného mesta Enza Ferrariho.
Pretekárske auto a Enzo Ferrari. Vzpínajúci sa kôň pre šťastie.

Zmeny v logu

Vzpínajúci sa kôň priniesol značke Ferrari naozaj rozkvet, veľkú slávu a úspech. Čierny kôň sa ale od pôvodného Baraccovho líšil v niekoľkých podstatných detailoch. Odlišný bol jednak chvost, ktorý v pôvodnej Baraccovej verzii smeroval nadol, avšak v novom logu značky Ferarri nadobudol opačný smer. Chvost a vzpierajúci sa kôň tak u fanúšikov športových automobilov asociuje rýchlosť, silu a neskrotnosť. Druhým odlišným znakom je pozadie, ktoré bolo v pôvodnej verzii biele. Čierna farba koňa, ale ostala zachovaná. Symbolizuje smútok nad smrťou Baracca, zabitého v boji. A na koniec ešte jedna zaujímavosť - tento príbeh porozprával Enzo Ferrari údajne len raz v živote...

Ikonické logo Ferrari.

Chcete profi logo bez kompromisov?